Het huidige FC Verbroedering Hofstade is ontstaan uit 3 voetbalploegen: FC Albert Hofstade, SK Hofstade, en Clauwaerts Hofstade, die allen reeds voor WO II actief waren. Aanleiding tot het stichten van 1 Hofstaadse club was een vriendschappelijke wedstrijd in 1945 tegen een selectie Engelse soldaten die er verbleven. Uit deze 3 elftallen werd één gezamenlijke ploeg gedistilleerd, die een jaar later in de naoorloogse competitie zou uitkomen. Vandaar de naam FC Verbroedering Hofstade!

Een eerste hoogtepunt van de club was het seizoen 1953-1954. De rood-gelen zette toen de stap naar 1 ste provinciale. Nadien speelt FC Verbroedering Hofstade 25 jaar in de 2e provinciale. In 1970 kreeg de club nieuwe terreinen aan de Ossebeemden waar ook vandaag nog steeds hun thuishaven is. Eind jaren ’70 zakten ze verder weg naar de 3e provinciale. In 1982 kwam er een heropleving toen er een titel mocht gevierd worden onder trainer Piet Teughels. Toch bleef het daarna bergaf gaan. In 1988 kwamen ze zelfs in de laagste provinciale reeks uit. Vanaf dan was FC Verbroedering Hofstade een echte “liftploeg”: te sterk voor 4e provinciale, soms te zwak voor 3e. Vandaar dat promotie en degradatie elkaar opvolgden. Sinds 1999 speelden Verbroedering Hofstade weer in 3e provinciale, na een testwedstrijd tegen BB Tremelo. Na vier jaren in derde provinciale, met weerom een testwedstrijd, ditmaal tegen Erps Kwerps, zette Verbroedering Hofstade na 20 jaar terug de stap naar tweede provinciale. Twee jaar later, op 22 mei 2005 werd via de eindronde zelfs een ticket naar 1e provinciale afgedwongen. Het was echter een retourticketje want het verblijf in eerste provinciale duurde slechts één seizoen. Twee jaar later degradeerde Verbroedering Hofstade terug naar derde provinciale om enkele jaren later nog verder weg te zakken naar 4e provinciale waar ze nu nog steeds spelen.

In 2017 is Verbroedering Hofstade 75 jaar aangesloten bij de KBVB (stamnummer 3526 was oorspronkelijk het stamnummer van FC Albert Hofstade).